מרכז וטרינרי אבן יהודה  ד"ר יריב רודמן  09-8992888

 

 

בריאות השן בכלבים וחתולים



לכלבים 42 שינים, לחתולים 30 והן דומות לשיניים שלנו בני האדם. בתחילה גדלות שיני חלב הנושרות בגיל 4 -5 חודשים לערך, ובעקבותיהן צומחות שינים קבועות איתן הם אמורים לאכול ולנשוך עד סוף ימיהם. מאחר ומבנה השן דומה לזה שלנו, אזי גם הבעיות הן אותן הבעיות והטיפול בהן הוא אותו הטיפול.
אחד המיתוסים המוטעים הנו שריר החיה מכיל חומרי ניקוי וחיטוי שעוזרים לנקות את השיניים. הריר אמנם עוזר בהורדת החומציות בפה אשר מסיעת בהשמדת  חיידקים, אך אין בו די הצורך למנוע עששת ואבן שן.
איך נדע שכואבת השן?
בדרך כלל אחד מהסימנים הראשונים לבעיות בשיניים הנו שינוי בהרגלי האכילה. לפעמים זה מתבטא באכילה בצד אחד של הפה, לפעמים בירידה בכמות האוכל, לעתים אפילו ביללה או יבבה בזמן האכילה.  
יש חיות שהריור אצלם מוגבר בזמן האכלה או אחריה, זה לא בהכרח רפלקס פאבלובי מותנה אלה סימן לכאבים בשיניים, כמו כן הליטוסיס (ריח רע מהפה) יכול להווה אינדיקציה לכך שהיגיינת הפה אינה תקינה.
 בדרך כלל מדובר בדלקת חניכיים, נסיגת חניכיים, אבנית וריח רע מהפה. בחתולים הבעיות הנ"ל עלולות להסתבך ואף להגיע לידי אבצסים (מורסות) כואבות ביותר.
 האם זה מסוכן?
מעבר לכאב ולאי הנוחות (להם ולנו) חדירת החיידקים למחזור הדם עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים במסתמי הלב ובכליות. בכלבים קטנים נסיגת חניכיים עלולה להביא לפגיעה בעצב הלסת ולשברים פתולוגיים בלסת בתחתונה.

מה אנחנו יכולים לעשות? 
> צחצוח שיניים
יש היום בשוק חיות המחמד מספר רב של תכשירים לשמירת הגיינת פה אצל החיות. יש מברשות שינים שמתלבשות על האצבע לשם צחצוח. יש מגוון משחות שינים בטעמי בשר, עוף ואפילו דגים על מנת לגרום לצחצוח להיות חוויה נעימה ולא, אין צורף לשטוף את הפה אחרי.
הצחצוח עצמו מתבצע ע"י הברשה על השן בתנועות מעגליות, ומעלה מטה כאשר הרווח בין השן לחניכיים גם הוא כלול במסלול.
אין ספק שגם אצל בעלי החיים היה רצוי לצחצח אחרי כל ארוחה , אך במציאות גם 3 פעמים בשבוע עוזרות. 
> לעיסה
ישנם מזונות יעודיים  (( Dental Careבעלי רמת לעיסות גבוהה ועם יותר סיבים אשר מסייעים בהאטת בנית האבן והעששת.
ישנם חטיפים ומשחקים לנגיסה ולעיסה וגם אלו עוזרים ברמה זו או אחרת. 

איך הם הסתדרו בטבע? הכלבים הגדולים  צדו, טרפו, תלשו ולעסו עצמות. הכלבים הקטנים הם המצאה שלנו, והחתולים? החתולים פשוט לא שרדו.
> ניקוי אבן ועקירות שיניים לכלבים וחתולים
אחת לשנה מומלץ להגיע לוטרינר ולבדוק גם את מצב השיניים, הרופא יוכל בזמן הבדיקה להעריך את מצב הגיינת הפה ולהמליץ על טיפול נכון.
כאשר המצב דורש ניקוי אבן, הטיפול יעשה בהרדמה מלאה בעזרת מכשיר אולטרא סאונד.  בסוף הטיפול יועבר על השיניים פוליש עם תכשיר פלואוריד להגנת השן. במקרים בהם מצב השן חמור ולא ניתן לטיפול יתכן ותתבצע עקירת השן.
ברוב המקרים בעל החיים ישוחרר הביתה עם אנטיביוטיקה למספר ימים על מנת למנוע זיהומים מפגיעת החיידקים בחניכים הפגועות.

מעט טריוויה.
שיני הסוס ממשיכות לצמוח לאורך כל חיי הסוס ולכן מומלץ מידי שנה לשייף לו את השינים במידה והן ארוכות מידי. פעולת השיוף אמורה להתבצע בצורה טבעית בחיכוך השינים העליונות בתחתונות.
אצל המכרסמים גם כן צומחות השינים לאורך כל חייהם ואצלם רצוי לגזור את השינים במידה והן לא מתחככות אחת בשיניה, אחרת השן יכולה לצמוח אל תוך הלסת שממול.
בשנים האחרונות נושא הגיינת הפה אצל בע"ח נכנס למודעות ציבור המטפלים והרופאים. ישנם אף רופאים אשר זוהי התמחותם ואשר מבצעים סתימות, השתלות, טיפולי שורש וכתרים.

מאחל לכם צחצוח נעים
ד"ר יריב רודמן
מרכז וטרינרי אבן יהודה
 
לייבסיטי - בניית אתרים